Scheepsjournaal

Bijzondere berichten, gewoon nieuws, verslag van bijzondere gebeurtenissen, mededelingen, aankondigingen of wat ook maar lees je in dit Scheepsjournaal.
Wanneer je naar een optreden wilt, kijk dan vooral in de
Agenda optredens.

In Memoriam Lia van den Eertwegh.

Op maandag 15 januari bereikte ons het bericht dat Lia op zondag 14 januari 2024 is overleden.


Lia is jarenlang onze webhost geweest en tegelijkertijd was ze PR-vrouw van Shanty Zangers Ede. Ze was voor ons vooral actief naar de externe contacten zoals de media.

Wanneer er iets bekend gemaakt moest worden sprak Lia al haar kanalen aan en zorgde ervoor dat onze activiteiten bekend werden in de regio, zodat er veel bezoek op af kwam.
 

In 2023 mocht Lia een lintje van de koning ontvangen voor al haar vrijwilligerswerk. Ze was niet alleen bij Shanty Zangers Ede actief. Zo verzorgde ze de wedstrijdverslagen van de volleybalvereniging TweeVV en ook was ze actief voor de jaarlijkse boekenbeurs in Bennekom.


De uitreiking van het lintje was een hele verrassing voor haar. Een anekdote over die uitreiking is nog dat Lia zich ergerde aan de burgemeester die steeds sprak over de Shenty Zangers in plaats van Shanty Zangers. Zo werd ook de naam van de volleybalvereniging steeds uitgesproken als Tweeff in plaats van Twee VV. Hier kon ze zich vreselijk over opwinden.


We zullen Lia herinneren als een vakvrouw, maar vooral als een mens die voor iedereen klaar stond en ook bereid was om zich in te zetten en je te helpen. Ze was een echt mensenmens.


We zullen haar missen.


Rust zacht Lia.

 

Ons nieuws

 

Het vele publiek genoot weer van ons Shantykorenfestival Ede op 5 augustus 2023

Wat was het weer druk in het centrum van Ede en wat genoot iedereen van de verschillende koren! Veel toeschouwers bleven op één plek om daar de verschillende koren langs te zien komen. Anderen wandelden van het ene naar het andere podium aan de hand van het speelschema in het boekje dat overal in het dorp werd uitgedeeld. Ook waren er toeschouwers die niet stil konden blijven zitten en een dansje waagden. De foto's op onze fotopagina vertellen het hele verhaal. De vrolijk gekleurde vrouwen van Spoorkoor Op Stoom stalen opnieuw de show!
Shanty Zangers Ede en het Binnenstadsmanagement kijken tevreden terug op een mooi muzikaal festijn. Negen koren van Amsterdam tot Kalkar en van Rotterdam tot Abbenbroek waren uitgenodigd. Het publiek zong de op een scherm geprojecteerde liedjes uit volle borst mee. 
Rond vijf uur liep het Museumplein vol voor de traditionele afsluiting van dit festival. Alle koren zongen samen nog een paar nummers die ook weer uitbundig door het publiek werden meegezongen.

Zaterdag 5 augustus 2023 Shantykorenfestival in Ede

Ons eigen Shantykorenfestival komt er weer aan!
Zaterdagmiddag 5 augustus bruist het centrum van Ede weer van de muziek, vooral shantymuziek. Tien koren, waaronder een Duits koor uit Kalkar, treden op vijf podia aan.
We starten zoals gebruikelijk op het Kerkplein om 12.00 uur en de grande finale met alle koren is rond 17.00 uur op het Museumplein.

Shanty Zangers Ede organiseert dit evenement samen met het Binnenstadsmanagement van Ede.

 

Jubileumconcert 2002-2022 bij Floor in Lunteren,

25 november 2022

 

Vrijdag 25 november 2022 vierden we ons twintigjarig bestaan met een Jubileumconcert in Zalencentrum Floor, Dorpsstraat 36 in Lunteren.
Dit jaar was er dus geen Eindejaarsconcert zoals gebruikelijk maar een Jubileumconcert. Want op 2 december 2002 werd Shanty Zangers Ede opgericht door enkele zangers van het Enka Mannenkoor die ook graag shanty’s wilden gaan zingen.
Onder leiding van Anneke Rot op accordeon was er in 2002 het allereerste optreden. Het duurde niet lang voordat Piet van den Brink zijn intrede deed als dirigent en hij is dat nog altijd! Hij laat, samen met het koor, natuurlijk veel oude, bekende, songs horen naast enkele nieuwe.

In een uitverkochte zaal vertolkten onze mannen én het orkest een keur aan nieuwe en vertrouwde liedjes in, weer, een prachtig decor. De kwaliteit van de zang was uitstekend. Dat kan je wel toevertrouwen aan onze dirigent Piet van den Brink die ons, meerstemmig, tot grote hoogte weet te brengen. Een bijzonder moment was het speciale lied ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van Floor, 'Daar in het kleine café aan de Toore'. De tekst in Lunters dialect was van Theo Borggreve op de muziek van 'Het kleine café aan de haven'. Het werd een ontroerend moment, ook voor de eigenaren van Floor voor wie dit een verrassing was.
De foto's vind je op onze fotopagina.

 

Veel publiek genoot van ons feestelijke Shantykorenfestival in Ede! 6 augustus 2022

Wat was het druk in het centrum van Ede! En wat genoot iedereen van de verschillende koren! Veel toeschouwers bleven op één plek om daar de verschillende koren langs te zien komen. Anderen wandelden van het ene naar het andere podium aan de hand van het speelschema in het boekje dat overal in het dorp werd uitgedeeld. En ook waren er toeschouwers die niet stil konden blijven zitten en een dansje waagden. De foto's op onze fotopagina vertellen het hele verhaal. De vrolijk gekleurde vrouwen van Op Stoom stalen de show!
Shanty Zangers Ede en het Binnenstadsmanagement kijken terug op een mooi muzikaal feest. Tien koren waren uitgenodigd en het publiek kon de op een scherm geprojecteerde liedjes meezingen. En daar werd volop gebruik van gemaakt.
Rond vijf uur liep het Museumplein vol voor de afsluiting van dit festival. Alle koren samen zongen nog een paar nummers die ook weer uitbundig door het publiek werden meegezongen.

Bekijk de foto's hier.


Ede Doet en weer even pauze, december 2021

Dit najaar deden we mee aan Ede Doet en die actie is heel succesvol geweest voor Shanty Zangers Ede. Er is meer dan € 2000 opgehaald. Nu kunnen we voor alle zangers en muzikanten spijkerbroeken kopen. Dank aan allen die hieraan hebben bijgedragen!

Intussen kunnen we door de nieuwste coronaregels én het hoge aantal besmettingen niet meer repeteren en optreden. Dus we zijn weer in een stille periode beland. Hopelijk krijgen we snel de boosterprik én dalen de besmettingen snel!
Deze foto is van ons laatste optreden dit jaar bij de Aleidahof in Bennekom.


We gaan weer voorzichtig starten! 8 augustus 2021

Lang was het stil rond Shanty Zangers Ede. Optredens waren onmogelijk evenals het repeteren in De Korenbloem. Het blijft nog steeds onduidelijk hoe de situatie rond corona en de maatregelen zich in de toekomst ontwikkelen maar heel voorzichtig gaan we het toch weer proberen. In een dichte ruimte repeteren lijkt ons niet verstandig. Gelukkig hebben we bij een van onze leden een open, maar overdekte, ruimte gevonden. Daar zijn we weer begonnen met onze repetities. Nieuwe zangers zijn dus weer van harte welkom! Belangstelling? Bel of mail ons!


Ontspannen Eindejaarsconcerten in Lunteren op zaterdag 1 en 2 november 2019:

De Eindejaarsconcerten zijn weer achter de rug en het waren mooie concerten! Het werden heerlijke, ontspannen, avondjes.
In Zalencentrum Floor in Lunteren zongen we in een café-achtig decor, onder leiding van Piet van den Brink, een selectie uit ons repertoire. Willy Snellings schilderde het vrolijke en frisse decor. Het thema van deze Eindejaarsconcerten was ‘Drank, vrouwen en de zee’.
We maakten gebruik van de nieuwe schermen waarop voor koor én publiek de liedjes stonden geprojecteerd. Het effect was duidelijk merkbaar: we hadden meer contact met ons publiek dan andere jaren en iedereen die wilde, kon meezingen. Ook het café-achtige decor maakte dat de zangers er ontspannen bij zaten en stonden.
Verteller Arjan van de Haar uit Lunteren kroop in de huid van de barkeeper en praatte de verschillende liedjes aan elkaar met korte verhaaltjes waardoor deze nog meer tot leven kwamen. Bekijk hier de foto's!

Én... er zijn ook filmpjes van Whiskey in the Jar en Home from the Sea. Klik op link.


Zaterdag 3 augustus 2019: Een mooi en muzikaal Shantykorenfestival

Wat was het dit jaar weer een mooi feest in het centrum van Ede. Alles zat mee: het weer, het publiek dat Ede overstroomde, de kwaliteit van de koren en de uitstekende organisatie. We kijken samen met het Binnenstadsmanagement terug op een mooi muzikaal feest. Het was het eerste lustrum van het Shantykorenfestival en daarom waren er dit jaar tien koren uitgenodigd (ipv acht). Op de vijf podia in het centrum van Ede zorgden zij voor een feestelijke sfeer in het hele centrum door het publiek te vermaken en vooral ook te laten meezingen. Rond vijf uur liep het Museumplein vol voor de afsluiting van dit festival. Alle koren samen zongen nog twee nummers die ook weer uitbundig door het publiek werden meegezongen. Een groot woord van DANK is voor de shantymannen van de festivalcommissie, zij hebben enorm veel werk verzet!!

De foto's van deze mooie dag kan je weer vinden op onze fotopagina.
Bernard Mallo heeft ook prachtige foto's gemaakt, die kan je hier bewonderen.

Uitslag verloting
De meeste prijzen zijn op de dag zelf al uitgereikt op twee na. De fiets, de hoofdprijs van de verloting, ging naar Woerden, naar een shantyzanger van Bravour.
De twee prijzen die niet konden worden uitgereikt op zaterdag 3 augustus zijn: een bon van € 50 voor restaurant Moeke is gevallen op nummer 137 en een VVV-bon op nummer 419 [onder voorbehoud van typefouten]. De winnaars kunnen contact opnemen met Shanty Zangers Ede via info@shantyzangersede.nl of bel even met 06 52848387.

Beeldschermen
Voor het eerst maakten we gebruik van beeldschermen waar we de tekst van de liedjes op projecteerden. Dat bleek een groot succes, ook omdat we twéé schermen hadden: één voor het publiek en één voor ons. Wij hoefden niet meer naar beneden te kijken om de teksten te lezen maar recht vooruit waardoor we beter contact hadden met de dirigent én het publiek. En het publiek kon de liedjes allemaal meezingen, ook leuk! En ook de techniek liep als een tierelier. Aad Duyvestijn was de verantwoordelijke voor deze techniek.


Vrijdag en zaterdag 2 en 3 november 2018: Eindejaarsconcerten in Lunteren

Op 2 en 3 november gaven wij twee concerten in Lunteren om, zoals gebruikelijk, het jaar af te sluiten. Het werd een mooi, warm en vrolijk optreden.

In Zalencentrum Floor in Lunteren zongen we in een prachtig decor (ontworpen en gemaakt door onze eigen mannen!), onder leiding van Piet van den Brink, een selectie uit ons repertoire. Deze keer was het thema ‘Vissers vertellen…’ Het publiek luisterde bij het ene lied stil en geboeid en zong even later weer hartstochtelijk mee wanneer we met een tot meezingen uitnodigend lied kwamen.

Visser/verteller Arjan van de Haar uit Lunteren praatte de verschillende liedjes aan elkaar met korte verhaaltjes – in dialect – waardoor deze nog meer tot leven kwamen.

Zaterdagavond na ons optreden borrelden we na met DJ De Omgevallen Platenkast. Hij draaide alleen LP's met veel nostalgische muziek.

Bekijk hier de foto's van deze leuke avond!


Zaterdag 4 augustus 2018: Warm maar sfeervol Shantykorenfestival in centrum van Ede

Het was warm, heel warm, maar een lekker windje en veel schaduw van bomen en parasols zorgden zaterdag voor een prima sfeer met heel veel publiek. Wij, als organisatoren, en het Binnenstadsmanagement kijken terug op een mooi muzikaal feest in het centrum van Ede. Na de opening door de Heidehoogheden (met het Duitse Shantykoor achter hen op de foto) verspreidden de koren zich naar de vier podia. Daar kon het publiek genieten van de zeven shantykoren en het Smartlappenkoor uit Hoevelaken. Rond vijf uur liep het Museumplein vol voor de afsluiting van dit festival. Alle koren samen zongen nog twee liedjes die uitbundig door het publiek werden meegezongen.
De eerste prijs van een verloting – een fiets van Vedabikes – was voor Henk Boelhouwer uit Ede. Hij had lotnummer 243. Alle prijzen zijn uitgereikt. Een VVV-waardebon was voor de lotnummers 138, 804, 329, 330 en 265. Een dinerwaardebon voor het Oude Politiebureau viel op de nummers 242 en 119. [Uitslagen onder voorbehoud van typfouten]

Shanty Zangers Ede is van plan om volgend jaar, op de eerste zaterdag van augustus, weer net zo’n mooi festival neer te zetten!

Bekijk alle foto's in het fotoalbum en het programma Mooi Zo van Omroep Ede dat aandacht besteedde aan het festival. En ook dit artikel op www.gelderlander.nl met video, foto's en interviews is erg leuk om te lezen!


Op 25 april 2018 deden we een fotoshoot, bekijk de foto's in het fotoalbum!


Vrijdag en zaterdag 3 en 4 november 2017: Lustrumconcerten bij Floor

De beide lustrumconcerten op 3 en 4 november waren heel fijn om te doen. Beide avonden was het heel sfeervol, gezellig druk - op vrijdag zelfs bijna uitverkocht – en we hadden een heel leuk repertoire. Dat was te merken aan het publiek dat lekker meezong op onder meer het lied van De Verzonken Stad wat de mannen ertoe bracht om het aan het eind van de avond nog een keer te zingen.
Dirigent Piet van den Brink kan tevreden achterover leunen want de optredens waren perfect, zelfs het lastig te zingen One Way Wind dat voor het eerst op het programma stond.
En dit allemaal in het mooie decor van een kademuur - gebouwd door de shantyzangers zelf - met twee smachtende zeemansvrouwen want deze keer stonden de zeemansvrouwen centraal.
Op de foto het orkest met als gastspeler Maarten Wiersma op gitaar. Bekijk ook de andere foto's.


Zaterdag 5 augustus 2017: Shantykorenfestival was weer een leuk feestje!

Ondanks wat regen in het begin van de middag kijken we terug op een heel mooi shantykorenfestival zaterdag 5 augustus in het centrum van Ede. Bij vier podia kon het publiek genieten van de acht shantykoren waaronder het Almelose Viswijvenkoor De Schellevissen. Rond vijf uur liep het, inmiddels zonnige, Museumplein vol voor de afsluiting van dit festival. Alle koren samen zongen nog twee liedjes die uitbundig door het publiek werden meegezongen. De eerste prijs van een verloting onder alle koren en hun familieleden – een fiets – was voor Suzanne van Snippenberg.
Bekijk hier de foto's!

De credits gaan natuurlijk naar de festivalcommissie die onwijs veel werk heeft verzet! Het was weer perfect georganiseerd! Mannen, heel veel dank voor al die inspanningen!!!
Wij zijn zeker van plan om volgend jaar, op de eerste zaterdag van augustus 2018, weer net zo’n mooi festival neer te zetten!


Enthousiaste reacties op ons optreden in België, 5 maart 2017

Zondag 5 maart 2017 waren we uitgenodigd in Kontich, vlak bij Antwerpen, om daar een middag te zingen voor een publiek van 300 Belgen. Het werd een fantastische zondag: leuke busrit, rondwandeling door Kontich, fantastisch publiek en enthousiaste reacties.
Voor een sfeerimpressie: bekijk de twee korte filmpjes van Lichtjes aan de Schelde en The Wild Rover en ook de foto's van deze bijzondere dag. Een Belgisch krantenartikel over het optreden vind je ook bij de foto's.


Vrijdag en zaterdag 18 en 19 november 2016: leuke en mooie donateursconcerten in Floor

Het waren weer leuke en gezellige concerten dit jaar bij Floor in Lunteren! Deze keer maakten kapers en rovers de dienst uit. Op de foto dirigentroverhoofdman Piet van den Brink die het koor met kaper Henk Brugman de les leest.

De begeleiding door het orkest, aangevuld met accordeonist Willem Freriks en gitarist Bert van den Brink, was weer van hoge kwaliteit! Accordeonist Ineke van Breda, op een letterlijk prominente plek in het orkest, speelde prachtig enkele kleine solopartijtjes als voor- of naspel. Een genot voor het oor. Bekijk de foto's.


Zaterdag 6 augustus 2016: Ondanks een hoosbui toch een geslaagd shantykorenfestival

Shanty Zangers Ede en het Binnenstadsmanagement kunnen terugkijken op een zeer geslaagd shantykorenfestival in het centrum van Ede. En dat ondanks een onverwachte hoosbui rond het middaguur waarin iedereen een goed heenkomen zocht onder tenten en in winkels terwijl de koren stoïcijns doorzongen. Maar daarna stroomden de straten weer vol en werd het een stralende dag. De prettige en vrolijke sfeer die de hele middag door het winkelstraten van Ede golfde werd na afloop voortgezet op het Museumplein waar alle koren nog even samen zongen. Met dank aan de horeca aldaar die dit mogelijk maakte.
Shanty Zangers Ede is vast van plan om ook volgend jaar weer een mooi festival neer te zetten.

De deelnemende koren - naast Shanty Zangers Ede - waren: Schip Ahoy uit Angeren, Schoonhovens Zeemanskoor Recht zo die gaat, De Driemasters uit Driebergen, Smartlappenkoor Uit het leven gegrepen uit Hoevelaken en Zeemanskoor Nijkerks Welvaren.

De fotoserie van het shantykorenfestival kan je hier bekijken.
EDE TV heeft tijdens het shantykorenfestival op 6 augustus 2016 in Ede, opnames gemaakt voor het programma 'Mooi Zo'. De uitzending was in de week van 29 augustus. Het filmpje met sfeerbeelden van die dag en een interview met Joop Peelen kunt u hier bekijken.


6 en 7 november 2015: Shanty Zangers Ede brengt vrolijke liedjes én ontroert

Tijdens de vrijwel uitverkochte concerten van Shanty Zangers Ede in Floor in Lunteren wisten de zangers het publiek met vrolijke liedjes te vermaken. Maar er was af en toe ook ontroering te voelen bij prachtig gezongen ballads.

Dat Shanty Zangers Ede volle zalen trekt tijdens hun jaarlijkse concerten voor donateurs en belangstellenden is geen wonder. Onder leiding van dirigent Piet van den Brink zingen de mannen prachtig meerstemmig. "Ik ben niet zo op smartlappen," zei een van de toeschouwers, "maar Gerard Jaques zong 'Ketelbinkie', samen met het koor, zó mooi dat ik even een traantje moest wegpinken". En zo was er in de wandelgangen veel meer positief commentaar te beluisteren: "Shanty Zangers Ede is wéér gegroeid", "ze zingen zo mooi meerstemmig" en "wat hebben ze vanavond veel vrolijke liedjes gebracht!"

We sluiten het seizoen met deze jaarlijkse concerten af en hopen ons volgend jaar weer vaak te laten zien en horen!


Sail 2015 op 19 augustus

Ons optreden tijdens Sail 2015 in de IJhal van het Centraal Station was een belevenis! De sfeer weer even proeven? Bekijk de twee filmpjes die Sofia Feenstra maakte. Klik hier en hier.

In de IJhalGeweldige sfeer tijdens shantykorenfestival in centrum Ede

Zaterdag 8 augustus 2015: het had niet mooier kunnen zijn: perfect weer en heel veel publiek in hartje Ede maakten het shantykorenfestival tot een sfeervol feest.

Na jaren mocht Shanty Zangers Ede, deze keer samen met het Binnenstadsmanagement, weer een festival organiseren. Was het enkele jaren geleden op één locatie, deze keer waren er drie podia waar het publiek kon genieten van het optreden van zes koren uit de regio. En dat was een uitstekende keuze van de organisatoren van Shanty Zangers Ede want afgelopen zaterdag waren er, naast de toeristen en het thuispubliek, ook veel mensen uit de dorpen van de koren zelf.

Opening
Ties Meeuwissen van Stichting Binnenstadsmanagement opende om 12.30 uur het festival, gevolgd door een optreden van alle koren samen. Met meteen al een volgestroomd plein bij de Oude Kerk was dat een feestelijk begin. Vanaf 13.00 uur verspreidden de koren en het publiek zich over de drie podia in de Grotestraat. Prettig was dat je bij alle locaties kon zitten al zouden er voor een volgend festival best wat stoelen of banken bij mogen. Bij de Maanderpoort was het in elk geval goed toeven op de 'trappentribune'.

Hoofdprijs
De kwaliteit van de koren was hoog en de humor van het Sokkenbuurt Zeemanskoor uit Ugchelen konden velen waarderen. Smartlappenkoor Hoevelaken kreeg veel belangstelling, niet alleen omdat ze er prachtig uitzagen en prachtig klonken maar ook omdat zij heel bekende liedjes zongen die uitnodigden om mee te zingen.
De hoofdprijs – een fiets – in de loterij die tijdens het festival is gehouden, is gegaan naar Arnoud Verelst uit Ede. De meeste winnaars konden hun prijzen meteen ophalen. De overigen krijgen bericht thuis.

Volgend jaar
"Zo'n feestelijke dag in Ede en ook zo'n goed georganiseerde dag, dat zouden we eigenlijk elk jaar moeten doen", was het veelgehoorde commentaar. Ook veel winkeliers waren bepaald niet ontevreden met de grote toestroom aan bezoekers. Dus, wie weet, volgend jaar weer! Ook dank aan de vele sponsoren die het festival mede mogelijk gemaakt hebben!

Bekijk de foto's op de fotopagina en kijk ook eens op onze facebooksite.
De foto's van Bert Vos, die de hele middag heeft vastgelegd, vind je hier.Eindelijk weer een shantyfestival in Ede

In het centrum van Ede is zaterdagmiddag 8 augustus na jaren weer een shantyfestival in het centrum van Ede. Mede dankzij de Stichting Binnenstadsmanagement Ede kan Shanty Zangers Ede dit evenement weer houden. Binnenstadsmanager Alan Geensen en onze voorzitter Jan van de Kraats ondertekenden eind mei de overeenkomst.
Deze keer zal het evenement plaatsvinden op verschillende podia in het dorp, namelijk in de Maanderpoort, op het Kerkplein en het Bevrijdingsplein. Naast Shanty Zangers Ede, treden vijf shantykoren uit de regio op. Ze komen uit Hoevelaken, Barneveld, Veenendaal, Ugchelen en Huissen.Goed bezochte donateursconcerten op 7 en 8 november 2014

"Ik heb gisteravond iezig genoten van jullie enthousiaste, gezellige en prachtige optreden. Jullie nieuwe tenue vind ik mooi!", zo schreef een trouwe fan van Shanty Zangers Ede. En het wás ook mooi! Dirigent Piet van den Brink heeft weer een prestatie van formaat geleverd. De mannen zingen prachtig meerstemmig en Piet heeft het ook voor elkaar gekregen om de mannen aan het dansen te krijgen: de soms georganiseerde chaos was heel leuk om naar te kijken. Critici kunnen nu niet meer zeggen dat Shanty Zangers Ede niet kan bewegen.

Het was een uitgebalanceerd programma met shantyballads, afgewisseld met vrolijke seasongs. Kortom een genot voor oog en oor!
Kijk en luister naar de opnames van de prachtige ballads The pirate song, Down by the Dockyard Wall en Whitby Harbour.


Vierde plaats in Wijk bij Duurstede, 27 september 2014

Tijdens het Shantyfestival Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede beoordeelde een jury alle vijftien deelnemende koren. Shanty Zangers Ede werd vierde.
Uit het juryrapport:

  • - strakke meerstemmigheid
  • - solist leuk
  • - mooi strak gezongen
  • - ik word omver geblazen door koor, fantastisch
  • - krachtige zang, koor geeft vol gas.Zomerse outfit, 18 juli 2014

Het was die dag 30/31 graden. Bij wijze van proef waren wij, tijdens ons optreden in Parkhotel Hugo de Vries in Lunteren, in 'tropenkostuum', met alle vrijheid in kleuren.


Opnames van EDE TV op 23 juni 2014
Bekijk de opname tijdens een repetitieavond in het programma 'Mooi zo' van EDE TV.